Digitale handtekening maken

Bij het maken van een digitale handtekening wordt zowel de identiteit als de integriteit gewaarborgd

Hoe maak je een digitale of online handtekening? Een digitale handtekening bevat twee algoritmes, één voor de identificatie, dat diegene die ondertekent de juiste persoon is. En één voor de integriteit, dat het ondertekende document niet meer kan worden gewijzigd of gemanipuleerd na ondertekenen.

Het maken van een digitale handtekening begin met het selecteren van een te ondertekenen document. Vervolgens wordt bepaald wie er moeten ondertekenen en welke authenticatiemiddelen gebruikt worden t.b.v. de identificatie. Dit alles gebeurt online.

Voor het maken van een digitale handtekening ontvangen de ondertekenaars vervolgens bericht dat ze mogen ondertekenen. Ze kunnen dan het digitale document inzien (maar niet wijzigen) en ondertekenen, waarbij ze zichzelf vooraf identificeren via een van de gebruikte authenticatiemiddelen, bijvoorbeeld een mail icm met een sms met tan-code. Of authenticatie via DigiD.

Nadat iedere geselecteerde ondertekenaar heeft getekend wordt het document automatisch verzegeld door een zogenoemde stempelmachine en wordt er een bewijs van geldigheid gehecht aan het document. De ondertekenaars ontvangen allen het ondertekende document met aangehecht bewijs van geldigheid.

Betrouwbaarheid

De geavanceerde digitale handtekening en de gekwalificeerde digitale handtekening kunnen als betrouwbaar worden beschouwd. Bij beide types digitale handtekening kunt u er vanuit gaan dat de ondertekenaar diegene is die moet ondertekenen en dat de ondertekende documenten niet meer gewijzigd kunnen worden. Voor de gewone digitale handtekening geldt dit niet. Deze kan daarom niet als zeer betrouwbaar worden beschouwd.